Missie en beleid

K.I.D.S. heeft een simpele missie: de opvang, verzorging en scholing van straatkinderen in Vietnam. K.I.D.S. zorgt dat ruim 120 kinderen tussen de 4-18 jaar uit de sloppenwijken van Ho Chi Minh City een menswaardig bestaan, een fijne jeugd en een opleiding krijgen. Dit doet K.I.D.S. door het opzetten en exploiteren van vijf opvanghuizen in Ho Chi Minh City.

Leraar in Lemongras kidshouse groot-0748

Veiligheid, gezondheid en opleiding

In de opvanghuizen zijn de kinderen veilig. Ze hebben een goed dak boven het hoofd, gezond en voldoende eten en wordt er goed gelet op hygiëne en gezondheid. De kinderen gaan naar school en krijgen daarnaast Engelse les en informatica. Om de lange zomervakantie van 3 maanden te overbruggen wordt er ieder jaar een korte vakantie gehouden aan het strand of in de bergen.

Organisatie

K.I.D.S. werft en beheert geld en organiseert de exploitatie van de opvanghuizen. K.I.D.S. werkt nauw samen met de lokale liefdadigheidsorganisatie WOCA (Womens Charity Association Ho Chi Minh City). De WOCA ziet ter plekke toe op de bedrijfsvoering en de zorg voor de kinderen. In elk opvanghuis werken 2 tot 3 begeleiders die aangestuurd worden door de WOCA. Er is intensief contact tussen K.I.D.S. en de WOCA, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met verschillen in cultuur, levensstijl en verwachtingen. Ieder half jaar bezoekt een bestuurslid of afgevaardigde Ho Chi Minh City om ter plekke te overleggen, te controleren en waar nodig bij te sturen.

Achtergrond

Elke dag stromen de straten van Ho Chi Minh City, het voormalige Saigon, vol met duizenden kinderen. De meeste van deze kinderen hebben geen huis en proberen met de verkoop van ansichtkaarten en sigaretten de kost bij elkaar te scharrelen. Het leven op straat is onveilig en niet zelden komen de kinderen in aanraking met criminaliteit en prostitutie. Julius Jaspers bezocht 18 jaar geleden Ho CHi Minh City voor het eerst. Zelf net vader geworden trof het lot van deze straatkinderen hem zeer.

Eerste opvanghuis

Julius kwam in contact met de lokale liefdadigheids­organisatie WOCA. De WOCA was op zoek naar een financier voor een ‘safehouse’, zoals de opvanghuizen voor straatkinderen genoemd worden. Julius besloot samen met zijn familie en Studio Bazar (het bedrijf van de familie Jaspers) de bouw van een gloednieuw opvanghuis te financieren en stelde zich tien jaar garant voor de exploitatiekosten. In oktober 1998 werd het huis officieel geopend en gedoopt tot ‘Sunflower House’. Het initiatief van Julius kende een vervolg. Naar voorbeeld van ‘Sunflower House’ werden meer huizen opgezet, veelal door vrienden en relaties van Julius. K.I.D.S. is opgericht om de exploitatie van deze vijf opvanghuizen en het werven en beheren van geld zo goed mogelijk te kunnen organiseren.

Het bestuur van K.I.D.S.:

Julius Jaspers voorzitter

Op vijftienjarige leeftijd heeft Julius (1962) zijn eerste bijbaantje in restaurant Klein Paardenburg. De start voor zijn carrière als kok, cateraar en restauranteigenaar. Na diverse initiatieven in binnen- en buitenland, neemt Julius in 1994 het familiebedrijf Studio Bazar over, een keten van kookwinkels. Tevens schrijft hij diverse kookboeken. In 2009 wordt Studio Bazar verkocht en richt Julius zich op het presenteren van Top Chefs, een talentenshow voor koks. Inmiddels staat het succesvolle Topchefs aan de start van het vierde seizoen.

Dominique Vroom penningmeester

Dominique (1929) is tijdens haar werkzame bestaan reisleider en gids bij Lissone Lindeman, traffic manager/copywriter van een reclame studio, oprichter en eigenaar van Studio Bazar kookwinkels en adviseur van Kitchen & Table Store. Inmiddels ondernemer “in ruste” maar nog altijd zeer reislustig en actief voor de weeskinderen in Ho Chi Minh City.

Eric Winter

Na zijn studies startte Eric Winter (1961) in 1987 als assistent-accountant bij Moret & Limperg (nu Ernst & Young). Van 1989 tot 1998 was hij als directeur betrokken bij het mede door hem opgerichte W & R registeraccountants en belastingadviseurs. In 2005 startte hij met de Nederlandse Juristen Groep, wat later NIG Nederlandse Interim Groep werd. Hij was mede-oprichter van Dental Clinics Nederland, een keten van moderne tandartsgroepspraktijken. Sinds 27 april 2011 is hij Chief Executive Officer van DPA Group.

Folkert van de Graaff

Folkert (1956) werd in 1996 benoemd tot notaris. Van 1996-2007 was hij partner bij CMS Derks Star Busmann, sinds 2007 is hij partner Horst & van de Graaff notarissen in Hilversum. Naast zijn praktijk als notaris was Folkert van 1991 – 2009 als docent verbonden aan de universitaire Beroepsopleiding voor het Notariaat. Folkert is lid van de Kamer van Toezicht voor het Notariaat (rechtbank Amsterdam), mede-oprichter en lid van Lions Bussum Godelinde in het verleden bestuurder geweest van diverse maatschappelijke organisaties.


Verslaglegging

Beleid
Financiële verslaglegging